Marine Escape Room

Project overheid

Home » Marine Escape Room

“Een geheime missie naar Noord-Korea”

Vanuit de overheid zijn er opleidingen beschikbaar voor leidinggevenden. Leiderschap, persoonlijke effectiviteit, crew resource management, ethiek en integriteit vormen de leerlijnen van deze opleidingen. In samenwerking met de overheid hebben we een Escape Room, “Een geheime missie naar Noord-Korea”, ontwikkeld als onderdeel van het opleidingstraject.

1. Impressie 2. Doel 3. Waarom4. Spelelementen5. Voor wie

Review:

“Ze zijn op missie en ze zijn gegijzeld. Nu moeten ze door samenwerking zoveel mogelijk puzzels zien op te lossen en hopelijk binnen het uur er weer uit te komen. Je moet goed kunnen luisteren. Je moet goed bewust zijn van je omgeving: wat zie je en wat deel je dan met anderen. Je moet leiderschap kunnen tonen. Wie is de formele leider en wie de informele leider. Dat zijn cruciale elementen om succesvol te zijn.”

Adjudant van de School voor Maritieme Vorming en Bedrijfsvoering Onderwijs
Artikel
Twitterbericht

1. Impressie van Marine Escape Room

2. Doel

De ontwikkeling van een Escape Room, waarbij games werden gekoppeld aan de leerlijnen van de opleidingen. Door het koppelen van leerlijnen aan games, werd er bewustwording gecreëerd van de benodigde skills onder de deelnemers. Kort gezegd: spelenderwijs deelnemers bewustmaken van belangrijke leerelementen.

3. Waarom?

Deelnemers van de Escape Room werden getest op belangrijke skills voor de opleiding: besluitvorming, aanpassingsvermogen, doelstelling/opdrachtanalyse, communicatie, leiderschap, assertiviteit en omgevingsbewustzijn.

Na afloop van de Escape Room hadden de betrokkenen inzicht in de capaciteiten en mogelijkheden van de deelnemers. Een leerzame test met een hoge moeilijkheidsgraad. Spanning, maar ook ontspanning. Spelenderwijs leren stond centraal. Het menselijk gedrag werd op positieve wijze gestuurd, waarbij het leerproces op ludieke wijze enorm werd versneld.

4. Spelelementen

Het verhaal:

De Nederlandse Marine is op een geheime missie naar Noord-Korea. Dictator Kim Jang-Uun vormt een steeds grotere dreiging en het is aan de Nederlandse Marine om het doelwit uit te schakelen. Aangekomen in Noord Koreaanse wateren worden ze aangevallen en overmeesterd door de Noord Koreaanse Marine. Alsof zij al voorafgaand wisten dat dat de Nederlandse Marine daar zou zijn… Geblinddoekt en geboeid worden de deelnemers getransporteerd naar een geheime locatie.

Kim Jang-Uun maakt duidelijk dat er met hem niet valt te sollen en dat de deelnemers er nooit achter gaan komen waar hun verblijfplaats is. Ontsnappen is onmogelijk! Eenmaal de boeien losgekregen komen de deelnemers erachter dat zij in de voormalige kamer van de verrader zitten. De deelnemers hebben 60 minuten om te ontsnappen voordat het te laat is en voorgoed van de aardbodem zullen verdwijnen!

Hoe werd het gespeeld?

Op de tafel in de kamer lag een grote kaart van de kustlijn van Noord-Korea. Op deze kaart stonden tien mogelijke verblijflocaties gearceerd. Het was aan de deelnemers om uit te zoeken welke locatie de geheime verblijfplaats was. De Escape Room zat verder vol met geheime raadsels, aanwijzingen en de locaties konden alleen uitgesloten worden door middel van coördinaten.

Mochten de deelnemers in staat zijn de geheime verblijflocatie te ontdekken, dan was het belangrijk dat zij contact zochten met de commandant voor het sturen van hulptroepen. Alleen wanneer de juiste locatie werd doorgegeven, was er een kans om te ontsnappen! Zo niet, dan konden de hulptroepen helaas niks meer voor de deelnemers betekenen…

Spelopbouw:

In totaal waren er 8 coördinaten vrij te spelen. Hieronder wordt De Intro, Coördinaat 1 en De Ontsnapping uitgelegd.

De Intro

De deelnemers zijn in de boeien geslagen, geblinddoekt en worden in de Escape Room gezet. Om alle deelnemers op de hoogte te brengen van de situatie waar zij zich in begeven, wordt het introfragment gestart. Het wordt al snel duidelijk dat de deelnemers gevangen zijn genomen door Noord-Korea en dat het haast onmogelijk is om te ontsnappen.

Om te ontsnappen is het noodzakelijk om alle coördinaten te vinden, hun eigen locatie te ontdekken en deze vervolgens door te geven aan de commandant. Maar voordat het zover is, moeten de deelnemers eerst de handboeien los zien te krijgen. De sleutels hiervoor liggen verstopt in een klein kistje ergens in de ruimte…

Coördinaat 1 – Kleding Marine

De deelnemers gaan de ruimte verkennen. Als het goed is, vinden ze kleding afkomstig van de Nederlandse Marine. In het vest zit een dagboek met een hangslot verstopt. De sleutel hiervoor kunnen de deelnemers vinden onder het naamplaatje, met de tekst “SLEUTEL”, van de Marine jas.

Het dagboek staat vol met Koreaanse verhalen. Als de deelnemers goed kijken, staat er een verhaal in het Nederlands. In deze tekst zitten een 4-tal woorden uit het NAVO-alfabet verstopt (November, Uniform, Golf en Victor). De laatste pagina van het dagboek is leeg. In de borstzak van de Marine jas vinden de deelnemers een blacklight en als zij hiermee over de laatste pagina schijnen, dan komen alle letters uit het alfabet tevoorschijn met coördinaten. Als de deelnemers bij de juiste letters kijken, komen zij uiteindelijk tot het volgende coördinaat:
NB 125º 10’ – WL 37º 50’

De ontsnapping

De deelnemers hebben inmiddels 8 locaties kunnen uitsluiten. Dat betekent dat er nog maar 1 locatie is overgebleven. Dit is de locatie waar de deelnemers zich bevinden.

Inmiddels hebben de deelnemers het enigma en de daarbij horende tandwielen gevonden. Achterop het enigma staat het nummer van de commandant. Ze hebben 1 kans om de commandant hun verblijflocatie door te sturen door middel van een sms-bericht. Op het moment dat de deelnemers dit goed hebben, krijgen zij een code die nodig is om het enigma te gebruiken.

De code, die de deelnemers krijgen, is ‘567 HOI’. Met deze code kunnen de deelnemers de tandwielen op de juiste positie leggen en de geheime code achterop het enigma ontcijferen. Weten zij dit goed te ontcijferen, dan komt code 4231 tevoorschijn. Met deze code kunnen de deelnemers de sleutel uit de sleutelkluis halen en ontsnappen!

5. Voor wie?

In samenwerking met de overheid is de Marine Escape Room ontwikkeld, die werd ingezet in de opleidingstrajecten.

Interesse?

Wil je meer weten over dit project? Ben je geïnteresseerd in het ontwikkelen van een Escape Room op maat? We vertellen je graag meer de mogelijkheden.

Contact0413-302773