Zorg Escape Room

Project overheid/zorg/onderwijs

Home » Zorg Escape Room

“Ik ga ervoor“

“Het is een operatiekamer. De groep die naar binnen gaat, krijgt als opdracht een antigif te ontwikkelen waarmee de patiënt kan worden gered. Ze staan in contact met de hoofdarts, die af en toe tips geeft. Door allerlei puzzels en sub-opdrachten te maken en goed samen te werken met elkaar en met onze hoofdarts, komen ze uiteindelijk tot dat antigif.”

Er is een tekort aan zorgmedewerkers in België. Onmisbaar personeel in de samenleving. In nauwe samenwerking met de Vlaamse Overheid is een Zorg Escape Room, “Ik ga ervoor”, ontwikkeld om scholieren enthousiast te maken voor het volgen van een zorgopleiding.

1. Impressie 2. Doel 3. Waarom4. Spelelementen5. Voor wie

Review:

“Tegen 2021 komen er in de zorgsector 32.000 jobs bij. Om die allemaal ingevuld te krijgen gaan we op een spannende en educatieve manier de brede waaier aan mogelijkheden in de zorgsector in de kijker zetten. Met de Escape Room willen we de studiemogelijkheden en het werken in de zorgsector op een toegankelijke en jeugdige manier aan de leerlingen voorstellen. De onderliggende boodschap is dat werken in de zorg uitdagend is.”

Jo van Deurzen & Hilde Crevits
Overheid België
Artikel Brabants Dagblad

1. Impressie van Zorg Escape Room

2. Doel

De ontwikkeling van een mobiele Escape Room, die letterlijk naar de scholieren gebracht kon worden. Op deze manier werden scholieren, die binnenkort voor een lastige studiekeuze stonden, enthousiast gemaakt voor het volgen van een zorgopleiding.

Na afloop van de Zorg Escape Room werden de scholieren per groepje ontvangen door een zorgambassadeur. Op deze manier werden ze voorzien van meer informatie over de opleidingsmogelijkheden. Een flyer, met de link naar een speciaal ingerichte website (ikgaervoor.be), werd meegegeven.

3. Waarom?

Naar schatting is er een flink tekort aan zorgmedewerkers in België. Naar verwachting zal dit aantal, in de komende vijf jaar, oplopen tot 32.000 zorgmedewerkers. En dat terwijl de vraag naar zorgpersoneel de komende jaren alleen maar zal stijgen.

In de praktijk is de Vlaamse Overheid al diverse jaren bezig met ontwikkelen van verschillende campagnes. Initiatieven om scholieren een overweging te laten maken om een zorgopleiding te volgen. Helaas bleken deze initiatieven niet doeltreffend te zijn. Er was behoefte aan een vernieuwde, unieke campagne!

4. Spelelementen

Het verhaal:

Het ziekenhuis is getroffen door een zeer gevaarlijk en besmettelijk virus. Om deze reden is het gehele ziekenhuis in quarantaine en mag er niemand in of uit totdat er een genezingsmiddel is ontwikkeld. Al snel wordt duidelijk dat het virus van binnenuit komt en doelbewust is verspreid door een medewerker van het ziekenhuis. Helaas is het niet duidelijk wie het virus heeft ontwikkeld en waarom…

De tijd dringt en als er niet binnen 40 minuten een genezingsmiddel wordt gevonden, heeft dit dodelijke gevolgen voor iedereen die besmet is. Het virus lijkt vanuit de operatiekamer te komen en daarom is deze afgesloten van de rest van het ziekenhuis. In de operatiekamer zit een verpleegkundige en een patiënt die beide besmet zijn. Door het virus is de verpleegkundige in een verwarde toestand en is hij niet meer in staat de patiënt zelfstandig te helpen en het genezingsmiddel te ontwikkelen.

Hoe werd het gespeeld?

De mobiele Escape Room werd opgebouwd rondom scholen met een verhaallijn gebaseerd op de zorg. De games werden ontwikkeld op basis van velen facetten uit de zorg. Drie acteurs. Artsen in steriele pakken. Een spectaculaire opening. In totaal zijn vier Escape Rooms opgebouwd. Hierdoor konden ieder lesuur 25 leerlingen deelnemen.

Teams werden gevormd. Competitie. Een strijd tegen de klok én tegen elkaar. Tijd om te starten. De leraar van de leerlingen werd in de hoofdruimte van de Escape Room gebracht. Uitdagende escape games en technische hoogstandjes vlogen de leerlingen om de oren. De leerlingen moesten in contact zien te komen met de artsen en de ‘zieke’ leraar. Vervolgens moesten zij binnen de tijd het juiste antivirus zien te creëren. Alleen op deze manier kon de leraar gered worden. Het lot van de leraar lag in handen van de studenten..

Spelopbouw:

In totaal duurde de Zorg Escape Room 40 minuten. Hieronder worden de binnenkomst, de intro, de afsluiting en de follow-up uitgelegd.

0 minuten – Binnenkomst

De deelnemers zien dat de patiënt op een brancard door de verpleegkundige het ziekenhuis wordt binnen gebracht. Op het moment dat de verpleegkundige en de patiënt binnen zijn, komen de deelnemers in passende ziekenhuiskleding de Escape Room binnen. Vanwege het virus zitten de deelnemers opgesloten in de ruimte naast de operatiekamer. De enige mogelijkheid om aan het virus te ontsnappen, is om een genezingsmiddel te ontwikkelen.

3 minuten – Intro

De deelnemers zijn binnen en doordat het ziekenhuis in quarantaine gaat, moet het pand hermetisch worden afgesloten. In de ruimte naast de deelnemers zitten een verpleegkundige en een patiënt die reeds zijn geïnfecteerd. Het wordt voor de deelnemers duidelijk dat zij zitten opgesloten en alleen kunnen ontsnappen door het ontwikkelen van een genezingsmiddel. Het is onduidelijk of de deelnemers zelf ook besmet zijn en daarom is er geen tijd te verliezen. Aan het einde van de intro wordt duidelijk dat de deelnemers ‘toets 4’ op het antivirus systeem moeten indrukken om deze te activeren.

40 minuten – Het genezen van de patiënt en de verpleegkundige

De deelnemers hebben inmiddels het genezingsmiddel. Op het moment dat de deelnemers deze overhandigen aan de verpleegkundige, geeft de verpleegkundige aan zeer dankbaar te zijn en dat samenwerken de sleutel tot succes is. Voor de sleutel van de deur moeten zij nog 1 keer samenwerken en samen met de verpleegkundige een menselijke ketting vormen. Hierna schiet de deur naar buiten open en kunnen de deelnemers veilig het ziekenhuis verlaten!

Follow-up

Na afloop werden de leerlingen per groepje ontvangen door een zorgambassadeur. Hier werden de leerlingen voorzien van meer informatie over de opleidingsmogelijkheden. Een flyer met de link naar een speciaal ingerichte website (ikgaervoor.be) werd meegegeven. Hoe triggeren we leerlingen om deze site te bezoeken? Het maken van een enthousiaste teamfoto die op de site terug was te vinden bleek de oplossing. In totaal zijn we langs meer dan 75 scholen in Vlaanderen gereisd. Bij iedere school is de Escape Room één of meerdere dagen opgebouwd. Op deze manier konden alle leerlingen de Escape Room beleven. Een ware beleving.

5. Voor wie?

Scholieren die op dat moment, vlak voor het slagen van de middelbare school, voor een lastige keuze stonden. Een keuze die bepalend is voor de toekomst. De keuze voor een vervolgopleiding.

Interesse?

Wil je meer weten over dit project? Ben je geïnteresseerd in het ontwikkelen van een Escape Room op maat? We vertellen je graag meer de mogelijkheden.

Contact0413-302773